Test af en Lidl prismekikkert.

Opdateret den 4/1 2007

Efter at have læst Lidl's reklame over billige kikkerter, specielt deres prismekikkerter, overvejede jeg om jeg skulle købe en 10x50 fra Bresser. Denne kikkert er i en prisklasse så man ikke er bange for at ungerne taber den på gulvet. Samtidig skal den heller ikke være så dårlig at børnene får en dårlig oplevelse af at kigge i den. Den første oplevelse jeg fik af kikkerten, mens jeg stod i forretningen, ver egentligt ganske godt. Jeg pakkede en 3-4 kikkerter ud, og prøvede at kigge i dem alle. Ingen af dem viste tegn på dårlig justering, og alle kikkerter var ubeskadiget, uden ridser eller andre dårligheder på optikken. Førstehåndskvaliteten var altså i orden. Der følger linsedæksler, bærerem, gedigen taske og pudseklud med. Der er en udførlig dansk brugsanvisning med. Jeg valgte at købe en med hjem.

Kikkerten er gummiarmeret, med udemærkede greb til fingrene. Samtidigt er okularene meget store og yderst brillevenlige, angivet til at være med LE (Long Eyerelief). Ikke uvæsentligt, min ældste datter bruger briller. Dette viste sig at holde stik, okularene har afstandsstykker der skal rulles ud for ikke-brillebærer for korrekt afbildning af synsfelt. Ved indruldning af afstandsstykkerne fåes 10 mm afstand til briller. Jeg var også interesseret i hvilket materiale kikkertens dele var fremstillet af, og da gummiarmeringen kunne rulles tilbage, måtte jeg lige se efter.

Det viste sig at være en hård plasticsort. Ikke nødvendigvis et ringe valg, det sikrer imod korrodering. På kikkerten var det også fremhævet at materialevalget på prismerne var BaK-4 glas, hvilket sædvanligvis giver runde udtrædelsespupiller og et mere brilliant billede. Dette viste sig at holde stik.

Den optiske ydelse af kikekrten testede jeg ved observation af stjernerne, bl.a ved vurdering af afbildningens kvalitet på syvstjernen. Generelt er feltet godt og stort, vurderet til 65° apparent felt, men den yderste 1/4 er mindre skarpt afbildet. Dette er dog af mindre konsekvens, idet ens syn kun er skarpt indenfor et ret smalt felt. Det store felt er dog meget behageligt, det hjælper godt til ved opsøgning af objekter, både på jorden og himlen. Det afbildede felt angives til 114m/1000m, til sammenligning angives en ældre 7x50 jeg har til 120m/1000m, altså næsten det samme. Det tilsyneladende felt er dog meget større i Bresseren p.g.a den større forstørrelse.

Jeg observerede også månen med Bresser 10x50 kikkerten. Til sammenligning havde jeg en ældre japansk 10x50, som sikkert engang har kostet en mindre formue. Her ses okularenden af de to prismekikkerter, okularstørrelsesforskellen er slående. Kvaliteten af de to billeder er også meget forskellig. Skarpheden i den gamle 10x50 lader meget tilbage at ønske i forhold til Bresser 10x50'eren. Feltet er også meget mindre på den gamle 10x50, som at sammenligne et Kellner okular med et moderne vidvinkelokular på 65-70° apparent felt.

Det var angivet at der ville være mulighed for at fastgøre kikkerten til et fotostativ, hvilket er en ganske brugbar ting ved astronomiske observationer. I fronten af kikkertens centrale del er der et gevind, i 1/4 tomme, som er standard kameragevind. Det vil ret let være muligt at tildanne et stykke metal således kikkerten kan fastgøres på et fotostativ

Til slut en pudsig ting jeg bemærkede på papæsken kikkerten var pakket ind i. Det er tydeligt at Bresser og Meade nu er et firma, men hvad er det dog den lille mand gør?

Retur til forsiden